Inici | Noticies | Reportatges | Entrevistas | Fotos | Videos | Resultats | Classificacions | Site Map |

2 de març 2009

En terra de ningú

RARESA · Tres equips catalans prenen part a la Copa de la Reina i a la d'Europa, però no disputen la Lliga ALTERNATIVA · Els clubs plantegen reformar el campionat estatal i crear tornejos continentals privats
Pere Bosch

Ves per on: un any després de guanyar absolutament tot el que tenia a tret, el Voltregà femení, guanyador de 16 títols en sis temporades, ha hagut de recórrer a mesures de gràcia per defensar el tron. Les osonenques són vigents campiones de la Lliga Catalana i la Copa d'Europa, on participen de ple dret. En canvi, a principis de temporada es van veure privades de la Copa de la Reina i el Campionat d'Espanya, substituït per la nova i dèbil Lliga Femenina. Compta amb només 8 equips de Galícia, Madrid, Astúries i Castella i Lleó. "Van anar amb presses i no ho van fer bé", critica el gerent de la Federació Catalana (FCP), Quim Pastor. De la selecció estatal que va anar al Mundial només hi participa Natasha Lee (Biesca). Les seves nou companyes eren jugadores catalanes.

L'absència dels equips catalans s'explica bàsicament pel cost dels desplaçaments, d'entre 24.000 i 30.000 euros per temporada, tot i que fonts de la Federació Espanyola (FEP) mostren el seu "convenciment de pressions de la Catalana", negades tant per la FCP com pels clubs. En tot cas, això comportava l'exclusió automàtica de la Copa de la Reina, a la qual accedien els vuit primers -i únics- de la Lliga. Només una mesura de gràcia de la FEP ha permès incloure el Voltregà com a vigent campió i el Vilanova com a líder de Primera Nacional Catalana.

No és clar, però, que la deferència es repeteixi l'any vinent. És per això que l'Associació Catalana d'Hoquei Patins Femení (ACHPF), creada l'octubre passat, aposta per un nou format de competició: fase regular en dos grups -est-oest- i fase final amb seu única. L'altra condició és la presència d'algun equip català més -aquesta temporada se n'acceptaven cinc-. "Ho demana la realitat del nostre hoquei", argumenta el vicepresident de l'ACHPF, Joan Bonvehí. "Aquí tenim 700 jugadores en 57 equips". Josep Maria Ribas, president del comitè d'hoquei patins de la FEP, ho veu "viable": "El que no volem és aïllar els equips catalans".

Pendents de subvencions

La Lliga és també la clau d'accés a la Copa d'Europa. Ara mateix, l'única opció que l'hoquei català tingui la temporada que ve algun representant en l'única competició continental és que Voltregà o Igualada guanyin el títol aquest any. "Se'ns han tancat les portes a la idea que teníem quan vam formar l'equip", lamenta l'entrenador del Vilanova, David Torruella. La FCP i l'ACHPF han elaborat una proposta alternativa. "Les noies no es quedaran sense competir a Europa", diu Pastor.

La proposta és una Lliga Europea privada, a l'estil del bàsquet. De moment, es treballa sota el nom d'Open Ladies. "Seria una Copa d'Europa de nivell", explica Pastor. Es farien cinc trobades de cap de setmana, amb 18 equips i 18 seus. Carlo Giudici, president de l'ACHPF, assegura que el president de la Confederació Europea, Carlos Graça, "és en principi favorable al torneig". Les bases, però, tenen un punt dèbil: el torneig haurà de ser en gran part subvencionat. La secretaria general de l'Esport hi és favorable, però sense parlar de quantitats. "L'únic que volem és que les noies juguin -subratlla Giudici- i que hi hagi equips de molts països. Com si volen inscriure's a la Lliga Catalana. Que vinguin".

Reportatge del diari Avui

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada